Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

Demir Adam

Eşitsizlik dünyamızın bir gerçeğidir, hatta diyebiliriz ki dünya var olduğundan beri eşitsizlikler var olmuştur. İnsanlar arasındaki eşitsizliklerin çözümünde başvurabileceğimiz bir mekanizma olan devlet var iken , devletler arasındaki eşitsizlikler de yapmamız gerekenler acaba neler?

Zengin ülkelerde insanlar daha sağlıklı, daha iyi eğitimli iken yoksul ülkelerde durum çok vahim. Peki bazı ülkelerde insanlar refah içerisinde yaşarken neden bazı ülkeler bunu başaramıyor.

Ulusların Düşüşü adlı kitapta Daron Acemoğlu tam da bu konuya değinmiş. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Kitabın bir bölümünde diyor ki; “Siyasal kurumlar gerçek hayatın davranış ve güdülerini etkilediklerinden ülkelerin başarı ya da başarısızlıklarını biçimlendirir. Bireysel yetenek toplumun her aşamasında önem taşır; fakat pozitif bir kuvvete dönüştürülmesi için o bile kurumsal bir çerçeveye ihtiyaç duyar. Microsoft Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin büyümesini kamçılayan dinamik bir enformasyon teknolojisi sanayinin en ön saflarında yer aldı. Bill Gates de bu sahadaki diğer efsanevi isimler gibi (Steve Jobs, Larry Page, Sergey Brin, Jeff Bezos) çok büyük bir yetenek ve hırsa sahipti,fakat en nihayetinde teşviklere yanıt vermişti ABD’nin eğitim sistemi; Gates ve onun gibilere yeteneklerini tamamlayacak özgün beceriler kazanma olanağı tanıdı,ABD’deki ekonomik kurumlar bu adamların aşılmaz engellerle karşılaşmadan kolayca şirket kurmalarına olanak tanıdı ”

Evet; kitaptan aldığım bu bölüm, bizi biraz düşündürünce ortaya çıkan sonuç; zengin devletlerin, insanların girişimci zekaları önüne bariyer koymadıkları, siyasal ve ekonomik yapının kurumsal kimliği altında “Eğitim ve Gelecek” sunduğudur. Amerika’nın devlet olarak eleştirilecek binlerce yönünü ufak tartışmalarda ortaya koyabiliriz ve her gün de koyuyoruz,bugün herhangi bir ilçemizde bir kahveye gidip otursak, dünya siyasetinden konu açılsa direk Amerika’nın politikalarına konu gelir ve söylenmedik söz bırakmayız ; fakat Amerika’da yapılan akla hayale gelmeyecek teknolojik uygulamalar ve atılımların alt yapısı hakkında konuşmaya kalksak o kadar da hünerli olmayabiliyoruz ama emin olalım ki bir genç ülkesinde iyi bir eğitim almışsa ve sağlam fikirleri varsa o gencin tek hayali Amerika’ya gidip o hayallerini gerçekleştirmek üstünedir.Neden ülkesinde değil de Amerika’da ? Veya neden biz başka ülkedeki gençlerin, okullarını bitirdiklerini hayal kurduğu ülke değiliz de ABD öyle ?

1988 yılında ,17 yaşındaki bir genç, ülkesi Güney Afrika’dan Amerika’ya taşınmak istiyor ve şöyle diyor; “orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu ülke. “Bugün Iron Man (Demir Adam) olarak bildiğimiz insan hikayesi böyle başlıyor. Ve bu hikaye bize umarım zengin ülkelerle fakir ülkeler arasındaki farkı açıklar.

“ Neden başka bir ülke değil de Amerika? ”

Demir adam yani Elon Musk hakkında internette binlerce bilgiye ulaşabiliriz , ben çok fazla değinmeyeceğim; fakat şunu anlamamız gerekiyor bugün bu adam dünyayı değiştiriyor ,istesek de istemesek de hayatımız etkileyecek.

Ülkemizin de artık “Demir Adam”lara ihtiyacı var !! Var ama , öncelikle “Demir Adam”ların yetişmesine olanak sağlayacak “Yeni Siyaset Kültürü” ne ihtiyaç var.

Sağlıcakla

Onur Sanci