Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

DEMİR ADAY

İron Man serisini bilmeyen yoktur sanırım; Hollywood’un en çok kazanan aktörlerinden Robert Downey Jr., başrolünde olduğu Iron Man/ Demir Adam nam-ı değer Tony Stark teknolojiyi yöneten ve onun nimetlerinden sonsuz faydalanan ve yön veren bir zengin iş adamını anlatan bir film .Dünya’nın değiştiğini anlatan en iyi serilerin başında gelen bu filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. Neyse gelelim gündemimize yani 31 Mart 2019 Mahalli İdareler (yerel ) seçimlerine. Bu aday adaylarının sanki birer Demir Adam edasıyla hayatımıza girmelerinden tek rahatsız olan ben değilim sanırım. 

Yerel siyasetçiler; siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarında görev alan, siyasi partilerin ideolojilerini, vizyon ve misyonlarını bulundukları bölgedeki halka ileterek genel seçimlerde ve referandumlarda oy potansiyellerini arttırmak için çalışan ve yerel seçimlerde partisinin adayını belediye başkanı yapabilmek için uğraşan kişiler olarak tanımlanabilir. Ayrıca yerel siyasetçiler belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için aday olan kişilerdir. “Yerel siyaset denilince akla ilk gelen, yerel ölçekte yapılan bir siyasettir. Buradaki ilk atıf siyasetin kapsamına dönüktür. Eğer meseleye ölçek bağlamında bakılacak olursa, yerel siyasetin aktörleri de bu ölçek üzerinde faaliyet gösteren kişilerdir” Türkiye’de bağımsız adaylık durumu mevcuttur. Bazen partilerden bağımsız kişilerin de aday olduğu ve hatta kazandığı görülmüştür. Bu kişiler de yerel siyasetçi olarak adlandırılabilmektedir.

 Kısaca yerel siyasetçi; yerel seçimlerde boy gösteren ve siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarında görev yapan kişiler şeklinde ifade edilebilir. Bu kişiler aday oldukları seçimlerde başarılı sonuç almaları halinde seçim ile göreve gelen yerel yönetici (büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, büyükşehir belediye meclis üyesi, belediye meclis üyesi ve bu meclislerden seçilen belediye encümen üyesi) konumlarına yükselebilirler. Fakat şimdiler bunun böyle olmadığı apaçık ortada. Yerel siyasetçiler kavramı kanaat önderi olan insanlardan çıkıp menfaat önceliğine gelmek üzere.

Kabul ediyorum bu bir yarış  ama sponsorlu önde çıkan gönderiler, sanki devlet başkanı olmuş gibi kalabalığın içindeki fotoğraflar, iri ufaklı organizasyonlar, huzur evi, mahalle gezmeleri fazlaca yapmacık geliyor. İtibar yönetimini yanlış anlayan adaylarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor.

Çevre kirliliğinin oluşmasında ve çağımızın dijitaliğinden  artık bayraklar ve afişler yok kabul ama özellikle yerel seçimlerde. Adaylar;(büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, büyükşehir belediye meclis üyesi, belediye meclis üyesi ,belediye encümen üyesi) insana dokunamayan eksiği göremeyen birilerinin adaylıklarını görmek üzüntü verici. Bundan daha da üzüntü verici bu insanlarının bir çoğunun eğitim durumları. Bu aralar en büyük dileğim bu kadar ülkesini seven insanların ortaya çıkmasından sonra aday gösterilmeyen ve ya yarışta kaybedenlerin meydanlardaki bayraklar gibi toplanıp rafa kalkmalarıdır. Kaybedeb aday adayları,ülke,şehir,ilçe  sevgilerini  devam ettirmelidirler,Aksi takdirde sosyal medyada bilgi kirliğinden başka hiçbir işe yaramayacak ve Demir Adaylar olarak kalacaklardır.