Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

Doğru Model;Altınordu Spor Kulübü

Kulübün internet sayfasını açar açmaz karşınıza şu cümle çıkar: Altınordu sadece bir futbol kulübü değil,aynı zamanda bir futbol eğitim kurumudur. Bu cümle Altınordu’nun başarı hikayesini anlatmaya yetiyor aslında. Yazıyı okuyanların aklına şu gelebilir? Yazar Sivaslı neden  Altınordu ile ilgili spor yazısı yazıyor? Bugün Türk futbolu bence bir kriz içerisinde,bu krizden çıkış için örnek alınabilecek  model Altınordu olduğu için herkesin dikkatini çekmek istedim.

26 aralık 1923 tarihinde İzmir’de kurulan kulübün isminin hikayesi de başarıları kadar önemli.Kulüp kurulduktan sonra hemen hergün isimle ilgili tartışmalar yaşanıyordu, düşman denize dökülmüş, vatan kurtulmuş, kahraman ordumuz büyük bir zafer kazanmıştı. İşte bu muhteşem tabloya yakışır bir isim aranıyordu. İlk akla gelen Zafer, Hilal ve Kurtuluş isimleri üzerinde duruldu. Her toplantıda başka isimler masaya yatırılıyordu. Bunlar arasında Göktürk ve Sakatürk isimleri ağırlık kazanmaya başlamıştı. Toplantıda bulunanlardan Muallim Mehmet Rıza Bey, Göktürk isminde ısrar ediyordu. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı), “Ben de bir Türk ismi buldum, Yine büyük bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu ismini kulübün adı yapalım” fikrini ortaya attı ve bu teklif hiç itirazsız kabul edilerek kulübün ismi Altınordu olarak kabul edildi. Süleyman Ferit Bey ise Altınordu’nun hem isim babası, hem de kurucu başkanı oldu. İsminin hikayesine bakınca bugün yaşanan başarılara şaşırmamak gerekiyor aslında. İşte Altınordu gerçeğine ait bazı veriler:

 

1.Lig’in tek yabancı futbolcusu olmayan takımı Altınordu  

 

Sadece Türklerden oluşan   ve neredeyse tamamı  20 yaşın altında bir kadroya sahip olan takım,2016-2017 sezonunda bir üst lige çıkmak için  Play off oynama hakkını kıl payı kaçırmıştı.( Yaş ortalaması 20 ) A takımda oynayan en yaşlı oyuncunun yaşı 28.

Kulüpte yetişen daha sonra   Medipol Başakşehir’e transfer olup ,ordan İtalya’nın Roma kulübüne  transfer olan Cengiz Ünder 14 Milyon Euro gibi yüksek bir rakama gitmişti

 

  • Altınordu 2015-2016 sezonunu genç takımlar düzeyinde 7 kupa  alarak kapatmıştı.

 

  • İspanya’nın Bask bölgesi dışında futbolcu oynatmayan Bilboa ile kardeş kulüp olmaya hazırlanıyor.

 

  • İlke olarak A Takıma çıkmamış ve A Takım formasını terletmemiş hiçbir futbolcusunu satmıyorlar.

 

  • 2017 All Stars  Cup’ta  ( her sene genç oyuncuların buluştuğu organizasyon ) Arsenal ,Psg , Atletico Madrid ,Porto ,Borussia Dortmund gibi dünya devi  takımların altyapılarına karşı Türkiye’yi temsil ediyor.

 

  • Sadece Cengiz Ünder değil,Almanya’nın  ,Freiburg takımına  transfer olan Çağlar Söyüncü , Berke Özer gibi oyuncularda Altınordu’da yetişmiştir.

 

  • U17 Milli Takımında 4 Altınordu’lu oyuncu forma şansı bulmuştur.

 

Yıllardır altyapıdan oyuncu çıkaramayan, yabancı futbolcu transferleri ile devam eden Türkiye liglerinde Altınordu Spor Kulübü bunları nasıl başarıyor? Kulüp,” İyi birey,iyi vatandaş,iyi futbolcu” sloganıyla hareket ediyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ”Altınordu sadece bir futbol kulübü değil ,aynı zamanda bir futbol eğitim kurumudur” ,kulübün adeta anayasası,yola ilke,disiplin ve büyük bir ideal ile çıkılmış oluyor.Bunlardan da anlayacağınız üzere Altınordu’nun ilk hedefi başarı değil, futbolcu yetiştirmek. Zaten kendilerini de ‘Profesyonel futbolcu yetiştiricileri’ olarak tanımlıyorlar.

2012’den sonra altyapıya ve tesisleşmeye önemli yatırımlar yapılıyor. Şu an Altınordu’nun 4 farklı merkezde tesisi bulunuyor.Bu tesislerde yer alan onlarca saha, FIFA sertifikalı çimlerle döşendi. Türkiye’de birçok kulüpte olmayan kalitede çimlere Altınordu sahip.Bu tesisler haricinde 78 tane de futbol okulu var. Bunlarda binlerce genç eğitim görüyor.

Kulübün altyapı organizasyonu bunu çok net gözler önüne seriyor. Çocukları 6 yaşından itibaren eğitmeye başlıyorlar. Üstelik kulüp bünyesindeki çocuklar sadece İzmir’den de değil. Çevre illerden binlerce çocuk Altınordu bünyesinde. Bu çocuklar altın, gümüş, bronz diye sınıflandırılmış. Yetenekli çocuklar tespit edilip piramidin bir üst bölmesine transfer ediliyor ve sistem bu şekilde yürüyor. (2016 rakamlarına göre bu piramitte 7500 çocuk var).

Türk futbolunun çok üstünde kurulan muazzam bir yapılanma söz konusu.Kulübün antrenman sistemi de Türkiye’de bir çok kulüpte yok. Antrenman sistemleri nasıl peki? Kulüp 2017 yazında ‘Beyin merkezli eğitim’e başladı. Belçika’dan gelen ekip, antrenörlere eğitim veriyor ve gençlerin gelişimi sağlanıyor.

Transferlerden ve ligden gelen parayla ekonomi dönüyor. Transferden gelen para altyapıya yatırılıyor. Ve en önemlisi kulüp borçlanmıyor.Önce Başakşehir’e sonra da Roma’ya transfer olan Cengiz Ünder transferinden gelen paranın (hak ettikleri pay 4 milyon Euro) büyük bölümünü altyapı tesislerine ayırdılar. Oyuncu satarken büyük bonservis bedelleri almasalar da sözleşmeye ‘bir sonraki transferden pay’ maddesini kesin ekletiyorlar. Çünkü oyuncularına güvenleri tam.

Altınordu’da hedef 2020’de tamamen altyapıdan gelen oyuncularla Süper Lig’de mücadele edebilmek. Kuruluşlarının 100. yılı olan 2023’te ise Avrupa’da boy göstermek.Henüz Türkiye’de ve Avrupa’da büyük ses getiremediler. Ama doğru iş yaptıkları aşikar. Bu takımın 10 yıl sonra Avrupa’nın saygın takımlarından biri olmaması için hiçbir sebep yok.

Türk futboluna kattıklarınız ve katacaklarınız için teşekkürler Altınordu..

Barış Birler