Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

Siyasette Kaliteyi Nasıl Yakalarız?

Siyasette kalite yine bilindik yöntem ile eğitimden geçmektedir.  Okullarda, üniversitelerde alınan eğitimden değil, en küçük kademesinden en yüksek makamına kadar bizzat öğrenerek, analiz ederek… Siyaset alanının her bir kademesinde rol alarak… Neyi, nerede, hangi zamanda, nasıl yapacağımızı bizzat öğrenerek… Hz Mevlana’nın dediği gibi her doğrunun her yerde söylenemeyeceğini öğrenerek.

Dünya ve ülkemiz siyasetine yön veren kişilere baktığımızda hiçbiri siyaset bilimi mezunu değildir.  Yaşadıkları ortam veya toplumun sorunlarıyla dertlenen ve çözüm üretmek için harekete geçen, güvenilir kişilerdir. Uzağa gitmeye gerek yok; en iyi örnek Gazi Mustafa Kemal’dir. Asker kökenlidir ve yaşadığı toprakların karşı karşıya kaldığı sıkıntılara çözüm üretmek, yaşadığı topraklara huzur ve barış getirmek için önderlik yapmıştır. Ve bugün tüm dünyada en etkili lider ve siyasetçi olarak bilinir. Diğer bir örnek Nelson Mandela; hukukçudur. Ve yine yaşadığı toplumda ırkçılık sorununa çözüm bulmak için önderlik yaptı. Ülkemiz siyasetine yön veren en büyük role sahip 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, elektrik mühendisidir. Muhsin Yazıcıoğlu, veterinerdir, ancak iyi bir siyasetçidir. Bülent Ecevit, lise mezunu ancak kaliteli siyasetçidir. Yakın zamanda kaybettiğimiz Hasan Celal Güzel, maliye mezunudur ancak iyi bir siyasetçidir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz…

Siyaset sadece kitaplarda okunduğu gibi yapılmaz… Siyaset yapmak için öncelikle samimiyet gerekli, yaptığı işe inanç gerekli. Bugünlerde siyaset kavramı içi boş hale geldi. Liderinin üzerinden geçinen, fikir ve çözüm üretmeyen kişiliklere büründü. Siyaset, cinsiyete ayrıldı. En iyi kullanılacak (yani istismar edilecek) kavramlar üzerinden siyaset yapılmaya başlandı.  Velhasıl siyaset başıboş kaldı. Böylece siyasetin kalitesi zayıfladı. Siyasetin iki önemli bacağından biri olan muhalefet kavramının özü yok oldu. Muhalefet gereği eleştiri adı altında hakaretler, bel altı söylemleri başladı. Muhalefet, özünde yanlış yola giren iktidarın yolunu düzeltmesi, ülke için doğru olanı yapması için bir nevi ayar mekanizmasıdır. Günümüzde ise muhalefet edilmesi gereken önemli konular varken, olaylar kişileştirilip, şahsa indirgenip, ülke için yapılan güzelliklere sırf muhalefet etmek için muhalefet ediliyor. Konuşulması gereken, masaya yatırılması gereken eğitim vs. gibi esas konular konuşulmuyor. Böyle olunca iktidardan geçinen ve siyasetçi olduğunu iddia edenler prim yapıyor. Haliyle bir şey büyüdükçe kontrolü de zorlaşır; herkesin başına da bir denetçi koyamayacağınıza göre, siyasette de kalite gittikçe düşer. Gerçekten bu işi yapabilecek kapasitedeki kaliteli kişiler ise bu ortamda bulunmaktan uzak durmayı tercih ederler.

Siyasette kaliteyi yeniden kazanmak için yeniden yapılanmak gereklidir. Siyaset yapma kurallarını koyarak ve bu kurallara uyulmasını sağlayarak siyasette kaliteyi yenidenkazanabiliriz. Bir önceki cümlelerimde bahsettiğim gibi öncelikle yaptığın işe inanç ve samimiyet gerekli. Siyasetin kaynağı insan olduğuna göre insan ilişkilerinde başarılı olmak şart. Bu ise insanları sevmektengeçer; mevkii büyüdükçe burun kıvırmaktan değil..! Ayrıca kişinin yaşadığı toplumu iyi tanıması gerekir. Toplumun kurallarına göre siyaset yapılır. Bir gün siyaset çalışması nedeniyle bulunduğum Ağrı ilimizde şöyle bir gözlem yaptım: Ağrı’yı ikiye böldüğümüzde bir tarafın sıkıntısı terör ve güvenlik iken diğer bölgenin sıkıntısı ekonomik koşullar ve daha güncel sorunlardı. Şimdi güncel sorunları olan bölgede oturur terör ve güvenlikle ilgili siyaset yaparsam sizce ne kadar başarılı olurum veya bu konuda samimi olduğumu düşünür müsünüz?

Siyasette güvenilir olmak gerekir… Sabırlı olmak gerekir… Siyasete soyunan kişiler öncelikle iyi bir dinleyiciolmalıdır. Bir konuşuyorsak üç dinlemeliyiz. Aksi halde sadece konuşuruz, insanlarda ayıp olmasın diye zorunlu olarak dinlerler ve bazen hiç yorum dahi yapmazlar sizin ayrılıp gitmeniz için…

Siyaset yapmak isteyen gençlerimize âcizane tavsiye: Önce “hedefiniz nedir?”i tanımlayın. Sonra hedefinize yönelik eksik yönlerinizi eğiterek tamamlayın. Varsa hedefinizle ilgili hatalarınızı gözden geçirerek düzeltmeye çalışın. İnsanları sevin; toplumsal sorun ve eksikliklerle ilgili dertlenin ve çözüm arayışına girin. O zaman başarılı olur ve siyasete kaliteyi getirmiş olursunuz.

Sibel Yıkılmaz