Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

Mandela Etkisi

Beni saran geceden başka,

Mezar kadar kara baştan başa.

Hangi Tanrılar bahşetmişse bana,

Şükrederim yenilmez ruhum için onlara!

Koşulların öldürücü pençesinde bile

Ne korktum, ne de ağladım kimselere!

Kaderin sopasıyla kanasa da başım,

Yine de boyun eğmedim!

Öfke ve gözyaşı dolu bu yerin ötesinde

Görünmez gölgelerin dehşetinden başka bir şey.

Ve beni bulur o senelerin tehdidi,

Bulacaktır da korkusuz bir halde beni.

Kapı ne kadar dar olsa da

Cezalarım ne kadar ağır olsa da,

KADERİMİN EFENDİSİ DE BENİM, RUHUMUN KAPTANI DA!

Mandela’nın 27 yıl boyunca hapiste güç aldığı şiir. “Yenilmez” filmini izlediğimde çok etkilenmiştim. 27 yıl hapiste olan ve kendisine vatan hainliğine kadar bir çok suçlama getirilen bu adam, Güney Afrika’nın seçimle işbaşına gelmiş ilk siyasi lideridir.Yaptıklarından ve ülkesine getirdiği değişimlerden ziyade burada bahsetmek istediğim, hedefe ulaşmak için gerekirse 27 yılını hapiste geçiren bir adamın azmidir.

Hayatta hiçkimseye, hiçbir şey altın tepside sunulmuyor,hedefimiz ne kadar büyükse,sınavımız da bir o kadar büyük oluyor,eğer o sınavları azim ve kararlılıkla aşmaz isek maalesef sonuca ulaşmamız imkansız oluyor.

Mandela öldüğünde, o zaman ABD Başkanı olan Obama “Nelson Mandela bir ideal için yaşadı. Ve bunu gerçeğe dönüştürdü. Herhangi bir adamdan bekleneceğinden çok daha fazla başarılara ulaştı ve bu dünyada birlikte zaman geçirebileceğimiz en etkili, cesaret verici ve son derece iyi bir insanı kaybettik” dedi.Evet; etkili,cesaret verici ve iyi bir insan.

Acaba bu özellikler sadece Mandela’ya mı ait , yoksa hepimize lütfedilen ilahi şeyler mi ? Bence bu özellikler hepimizde var. Önemli olan bu özellikleri bir ideal uğruna bir araya getirebilmek ve  tabi ki kararlılık. Gerekirse 27 yılımızı hapiste geçirebileceğimiz bir kararlılık. Hiçbir zaman kolay olmaz hayat ama her zaman savaşmaya değer. Bunu hayatımızın her alanında alışkanlık haline getirmeliyiz ve asla vazgeçmemeliyiz.

İngiliz şair Kipling, Adam olmak şiirinde diyor ki; ”döküp ortaya varını- yoğunu bir yazı turada yitirsen bile, yitirdiklerini dolamaksızın dile baştan tutabilirsen yolunu, herkesin bırakıp gittiği noktada sen dayanabilirsen tek, her şeyiyle dünya önüne serilir, üstelik oğlum adam oldun demektir”..

Başarı asla tesadüf değildir !

Onur Sanci