Bir fikir platformu olarak hedefimiz ,kutuplaşmanın giderek arttığı,fay hatlarının keskinleştiği,siyasetçilerin sadece şehit cenazelerinde bir araya gelip konuştuğu ülkemizde,Yeni Siyaset Kültürü'nün oluşumuna katkı sağlayarak,Yeni Siyaset İnsanlarına ,Siyasette Bende Varım dedirtmek.

Üniversitelerden Gelen Zenginlik. Dünya 5’ten Büyük mü ?

  • Massachusetts Institute of Technology

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 1 numarada olmasını düşündüğüm MIT, tarihi ve mezunları itibariyle üzerinde düşünülmesi, çalışılması gereken bir üniversitedir. Tarihi 1860’lara kadar giden MIT’den tanınan bazı mezunlar aşağıdaki gibidir.

Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan.

General Motors CEO’su Alfred P. Sloan.

Apollo 11 astronotu Buzz Aldrin.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu.

Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu James Woods.

  1. yüzyılın en önemli fizikçilerinden kabul edilen Richard Feynman. (Feynman,kuantum elektrodinamiği üzerindeki çalışmaları nedeniyle 1965’te Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.)

 

  • Stanford Üniversitesi.

Silikon Vadisi’nin kalbinde yer alan bu üniversite, çok ilginç bir kuruluş hikayesine sahiptir. Ayrıca bugün teknoloji dünyasının içerisinde yer alan bir çok çalışan  buradan mezundur desek abartmış olmayız. Stanford Üniversitesi’nin mezunlarından bazıları da aşağıdadır.

Whatsapp’ın kurucusu Brian Acton

Snapchat’in kurucu ortaklarından Bobby Murphy

 

  • Harvard Üniversitesi

1636 yılında kurulan Harvard, dünyanın kaderini belirleyen mezunlarıyla adeta Amerika’nın da sembollerinden bir üniversitedir. Tüm dünya öğrencilerinin hayallerini süsleyen bu okul aynı zamanda dünyanın en pahalı okullarından birisidir. Yeterince zeki ve başarılı iseniz % 80’lere varan burs olanaklarına da bu üniversitede  sahip olabilirsiniz.

Barack Obama, John F. Kennedy,Al Gore,Henry Kissinger,Ben Bernanke,Bill Gates,Mark Zuckerberg gibi başarılı bir çok insan Harvard Üniversitesi mezunudur.

  • Yale Üniversitesi

Son 33 yılda ABD başkanı olan altı kişiden dördü Yale mezunudur. Yale Üniversitesi’nin mottosu olan Lux et veritas’ın anlamı ışık ve gerçektir. Hillary ve Bill Clinton ,BlackRock CEO’su Stephen Schwarzman ve Geoge Bush Yale Üniversitesi’nden mezun olan isimlerden bazılarıdır.

 

  • Oxford Üniversitesi

Tarihi 1096 yılına kadar uzanan Oxford Üniversitesi, İngiltere’nin göz bebeği olan Oxford Üniversitesi Dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasında her zaman en üst sıralarda kendisine yer bulmaktadır. İngiltere’nin beyin göçü çekmesinde çok önemli bir yere sahip olan Oxford, aynı zamanda ülkesinin en kritik noktalarına da insan yetiştirerek, İngiltere’nin büyük bir ülke olma potansiyelini her daim ayakta tutuyor. David Cameron da dahil olmak üzere 26 İngiltere Başbakanı,Tim Berners-Lee (World Wide Web’in mucidi),altı farklı kategoride 27 Nobel Ödülü sahibi mezuna sahip bir üniversitedir.

Özetle, ülkemizin geleceği ve refahı için örnek olması hasebiyle dünyanın en iyi 5 üniversitesini sıralamaya çalıştım. Bazı önemli mezunları da göstermem deki amaç, iyi üniversitelere sahip olduğumuzda ülkemiz için değerler üretecek gençlere de sahip olmuş olacağımızdır. Ülkemiz genç nüfusu ve yüksek zeka seviyesi düşünüldüğünde, bu gençleri tutmak ve dahası dünyadan gençleri ülkemize çekerek, rekabetin ve teknolojinin her geçen gün inanılmaz seviyelerde yükseldiği data dünyasında en mühim meselelerden biri olacaktır. Önemli olan sahip olduğumuz üniversitelerin sayısı değil, o üniversitelerin kalitesidir.

Onur Sanci